Strijp-S

Het oudste gebouw dat op strijp-S werd gesticht was het Philips Natuurkundig Laboratorium. Dit dateert uit 1922.

Zeer indrukwekkend was de zogeheten Hoge Rug, een aaneengesloten reeks van drie grote industriegebouwen, die in 1928 werden gebouwd. Hier werden radio's en, na de Tweede Wereldoorlog, ook televisietoestellen geassembleerd. Er bevonden zich ook een beeldbuizenfabriek en een glasblazerij. Later kwamen er ontwikkelafdelingen en nog weer later kantoren.

de Hoge Rug

Uit 1929 stammen het Ketelhuis en de Machinekamer, voor de opwekking van perslucht en elektriciteit. Maar tegenover de Hoge Rug heeft oorspronkelijk een hele reeks fabriek-achtige gebouwen gestaan waar gas en stoom voor toepassing in de fabrieken werd opgewekt.

Het Klokgebouw uit 1928 bevatte eens de Philitefabriek. Hier werd bakeliet vervaardigd. Het is zo genoemd naar de enorme klokken. Markant aan het gebouw was ook het draaiende Philips-embleem. Dit alles was vanuit de aankomende treinen te bewonderen.


het klokgebouw

Het Veemgebouw werd in 1942 gebouwd. Dit opvallende en grote gebouw was een magazijn voor radio- en later voor televisietoestellen en andere Philips-producten. Van nog latere datum is het Glasgebouw, dat in 1948 gereed kwam.

het veemgebouw

Bekijk ook eens de website van strijp-S om de toekomstplannen van dit gebied te lezen.
De VVV Eindhoven organiseert een excursie naar Strijp-S
Op zo 14 September, tijdens de open monumentendag, zijn er excusies op Strijp-S (Onder voorbehoud)